Fortuna/Delta Logistiek D1 kampioen van Nederland

19 Mrt 2018

September 2017: enkele vaders van spelers uit de D1 en C1 plannen een skiweekend rond 17 maart 2018. Hun kids spelen weer in een leuk team maar dat NK zaal is wat hoog gegrepen. Zij gaan een lang weekend op de lange latten.
17 maart 2018: enkele vaders van spelers uit de D1 besluiten toch maar hun skiweekend af te zeggen en hun kind te steunen bij hun eerste grote toernooi. Want die D1 doet het toch maar goed dit seizoen, met volgens kenners al volwassen spel en geweldige uitslagen. Maar: weinig tegenstand in de competitie, wat betekent dat op een NK met onbekende, sterke ploegen? De buitenwacht en ook de organisator van het NK had onze D1 al de favorietenrol toegedicht.
De coaches Arline, Mirjam en Jord probeerden dus de verwachtingen wat te temperen en de kinderen goed voor te bereiden op een leuk toernooi en wedstrijden met eindelijk tegenstand. Laat dat maar aan hen over; de spelers begrepen het en waren scherp en gemotiveerd. In de bus die al om 8.15 vertrok was het rustig….de lieve kaartjes van de E1/E2, C1, A1 en selectie met gelukswensen voor deze dag werden aandachtig gelezen.
Het prachtige Topsportcentrum De Koog was plaats van handeling. Je kon wel zien dat KZ/Hiltex gewend is aan het organiseren van evenementen. Van parkeerwachters tot teambegeleiders tot het ophangen van de spandoeken voor alle ploegen: tot in de puntjes verzorgd!

De Fortuna-aanhang kreeg een mooi plekje in het midden van de zaal en bereidde zich voor de op de eerste wedstrijden tegen De Meeuwen D1, een vereniging uit het lommerrijke Putten. De Meeuwen had een grote schare supporters die luidruchtig maar wel gezellig aanwezig waren. Al die aanmoedigingen voor hun ploeg mochten niet baten; Fortuna D1 speelde lekker en won met 8-3. De Meeuwen mochten strijden om de 7e/8e plek tegen Dindoa D1 en werden uiteindelijk 7e.
De tweede wedstrijd werd gespeeld tegen Vitesse uit Barendrecht. Het bleek wat lastiger om in het eigen snelle tempo te spelen maar toen dat eenmaal lukte werd in 2 x 12 minuten een uitslag van 11-5 op de klok gezet. Op naar de derde wedstrijd tegen KZ/Hiltex D1, een goede ploeg en als thuisspelende ploeg vast een grote supportersschare…
De wedstrijden werden om het uur gespeeld dus de coaches hadden steeds 20 minuten de tijd de kinderen weer scherp te krijgen. De vermoeidheid werd nu natuurlijk voelbaar! De C1 speelde steeds als de D1 niet speelde dus vanuit Koog aan de Zaan werd via de app ook veel gecommuniceerd over de standen. De telefoons moesten tussendoor ook nog aan het stopcontact om al dat appverkeer te kunnen volgen.
Het thuispubliek bleek vooral vooral prettig aanwezig; het was sowieso een goede sfeer in de mooie hal van KZ. Fortuna D1 had het moeilijk, moest zoeken naar goede oplossingen en had veel meer moeite de korf te vinden door goede verdedigende druk. Maar wat een veerkracht: na een 1-5 achterstand werd het uiteindelijk 8-8 in een sportieve, spannende wedstrijd. Genoeg voor onze D1 om de finale te halen omdat het doelsaldo beter was dan dat van KZ!
Nu konden de spelers even de benen strekken, eten en bij de ouders kletsen om een half uur voor het begin van de finale weer in de kleedkamer te verdwijnen. Ieder team een eigen, grote kleedkamer die met tag te openen en afsluiten was, dat is ook nog eens een luxe.
De finale werd gespeeld tegen Groen Geel D1 die in de andere poule op de 1e plaats eindigde. Wormer ligt niet ver van Koog aan de Zaan dus een grote menigte groengele supporters steunde hun D1. Ook de supporters van De Meeuwen, die hun forse nederlaag tegen Fortuna nog niet vergeten waren, steunden de ‘bijna thuisploeg’. Gelukkig waren de andere supportersschares Fortuna goed gezind zodat de finale in een orkaan van geluid kon beginnen. De C1 was toen ook bezig aan haar finale waardoor het voor sommige ouders, die een kind in beide ploegen hadden spelen, een ware uitputtingsslag werd. Ook bij de beide finaleploegen was het beste er wel af…

Fortuna begon goed aan de wedstrijd door binnen 30 seconden te scoren, een afstandsschot van Lars. Sascha was vlak daarvoor op miraculeuze wijze haar schoen verloren, maar daar raakte ze niet door van de wijs. De 2-0 viel al snel door een afstandsschot van Fédor met goed reboundwerk van Lis. Ook de 3-0 van ver door Seth was het gevolg van lekker snel combineren. Na de 3-1 scoorde Fédor weer van afstand de 4-1 en leek er geen vuiltje aan de lucht. Toch maakte de D1 wat meer foutjes door vermoeidheid, er werd minder snel gespeeld, werd er een paar keer terecht gefloten voor lopen door de goede scheidsrechter en liep het even niet meer zo lekker. Groen Geel scoorde 3 goals en kwam terug tot 4-4 met nog 9 minuten op de klok in de tweede helft.
Door een prachtige onderschepping van Sascha kwam er weer snelheid in het spel. De lange heer van Fédor stopte hem onreglementair af en dit resulteerde in een strafworp. Deze moest worden genomen aan de kant van Groen Geel dat de hele achterwand vulde met kleur en geluid. En zoals de commentator op de livestream al zei: ga er maar aan staan…Fédor miste. Met nog 6.30 min op de klok ging de aanval gewoon verder. Lars werd tegengehouden door zijn heer en Fédor mocht nu een vrije bal nemen die er wel in ging: 5-4…
Dat gaf nieuwe energie! Lars schoot vervolgens de bal knap van achter de korf voor de 6-4. Zou het…
Toch wist Groen Geel nog de 6-5 te maken en met nog 3.30 op de klok wisten de coaches de D1 nog een keer naar voren te schreeuwen. Justin scoorde met een slimme snelle bal de 7-5. Angel verdeelde het spel alsof haar leven ervan af hing en Bibi maakte haar tegenstandster horendol door heel veel te bewegen. Seth had zijn langere heer volledig in de tang.
De laatste twee minuten combineerden Lars en Fédor er nog lustig op los, stond Lis onder de paal alle ballen te vangen en veroverde Sascha nog maar eens de bal op haar tegenstander. Lars schoot nog even de 8-5 erin en het feesten kon beginnen!
Gefeliciteerd Fortuna D1 en geweldige coaches Arline, Mirjam en Jord! Reserves Katja, Faya, Tess, Wander, Yanu en Stijn super bedankt voor jullie aanmoedigingen en standbye staan. KZ nogmaals bedankt voor de geweldige organisatie, het was een feestje! Dat in de bus en in de kantine bij Fortuna nog even doorging…

Fortuna/DeltaTerug naar overzicht